Jumaat, Februari 15, 2008

cEndAwAn AjA|b

Dalam sebuah negara, terdapat seorang raja yang mempunyai seorang puteri yang cantik jelita. adapun puteri ini begitu gemar bermain dalam taman.Timbullah akal jahat si tukang kebun. dia menanamkan dirinya didalam tanah dan 'anunya' dikeluarkan ke atas melepasi tanah yang menimbusinya.

Sang puteri datang ke taman, dan menemui 'cendawan' yang sangat istimewa itu. Puteri memegang, menggosok cendawan tersebut. Tiba-tiba cendawan itu mengeras.

"Wah! Ganjilnya cendawan ini"
Fikir tuan puteri. Si puteri terus bermain dengan cendawan itu dan arakian cendawan itu tiba-tiba memancutkan cairan pekat dari lubangnye. tuan puteri kehairanan dan kembali ke istana untuk menceritakan perkara itu kepada ayahandanya.Perbuatan tukang kebun itu kebetulannya dilihat oleh si tukang masak yang juga merancang untuk melakukan perkara yang sama.

Keesokan harinya, tukang masak menanamkan dirinya sambil menunggu sang puteri datang. tiba-tiba Raja dan puteri yang datang ke taman tersebut.apabila dilihatnya 'cendawan' istimewa yang diceritakan oleh puterinya,dia memanggil si tukang kebun. titahnya kepada tukang kebun:

"POTONG CENDAWAN INI!"

Tiada ulasan: