Isnin, November 28, 2016

Camping & Hiking ke Gunung Nuang 26-27/11/16



Heyya!! Kitaorang berNuang Mak Jemah

Last week aku ke Gunung Nuang yang mental namati hahahha.. 

Jumaat malam Cinta sampai KL.. pegi dinner date kejap hhaha sempat! selesai berkambingan.. balik umah teros ambik bag dan gerak ke Jalan Ipoh untuk pick up membe aku Ijat. dah pick up Ijat kitaorang menuju ke Petronas tepi Highway lepas Tol Sg. Besi untuk jumpa membe aku Izaq and the gang. dah jumpa. teros menuju ke Kajang berkumpul dengan yang lain pulak dan collect ration.

Sampai Kajang dah tengah malam.. minum, lepak lepak.. 



sampai kol 2 lebih.. teros ke rumah Pokcik untuk collect ration.. kol 3 pagi kami pon bergerak ke Pangsun, Hulu Langat.. pagi ni kami 10 orang akan masok dulu untuk cop campsite. memandangkan masok sabtu. kompem ramai kan.. so kitaorang pecahkan 35 orang kepada 3 group untuk ke Kem Lolo. 1st group masok kol 0700am, 2nd group masok 0300pm, 3rd group masok kol 0600pm.. tu plan asal la.. tapi standard la janji melayu hahha..

Kitaorang sampai ke kaki gunung dalam kol 4 lebih.. bahagi bahagi ration, repacking barang. standby sambil tunggu group cukup 10 orang.. kol 7 lebih memasing dah ready nak begerak masok.




 Mr. Tanker, Mr. Sweeper


Setelah 4,5jam mendaki.. mereka dan aku pon sampai ke Kem Lolo. sumpah seranah sume cukup bila dah sampai hahahahha






Dah selesai setup camp site sume.. masak cekodok.. makan makan.. pastu ingat nak berehat rehat la bertido tidoan ke.. hampehh.. aku selalu camtu.. dok dalam hutan je mesti susah nak tido.. bagai nak gila gak paksa.. takmau mata neh.. stress.. lastly aku melayan dorang main card sampai la petang.. pastu sesiap masak untuk makan malam plak.. memandangkan group yang sepatotnya sampai pon tak sampai sampai.. aku masak la bihun dulu untuk alas perot..


Sambal Hitam Wajib ada hahhaha

Lepas sette aku makan.. 2nd group pon sampai.. aku masak lagi sekali bihun untuk dorang.. settle semua dorang dah makan.. lepak borak borak.. aku paksa paksa gak untuk tido.. takmau betol mata neh.. dapat rehat badan kejap je sambil pejam mata.. pastu sambong borak balik sampai la 3rd group sampai dan sesiap untuk salai menyalai kambing dan ayamm.. nyummehh!!


Memasing dah kenyang.. ada yang merehatkan badan, tido.. ada yang masih makan, masih menyalai ayam, borak borak.. dan sekali lagi aku cuba untuk tido.. tapi hampehhh.. hahahha

Kol 3 lebih kami siap siap untuk naik ke puncak Gunung Nuang. kol 4:30am start mendaki dari Kem Lolo.. perlahan lahan.. aku kat belakang sekali dengan Mr. Sweeper dan 2 orang participant. sorang 1st time naik gunung. memang slow la kami kena follow pace dia.. kejap kejap dia benti.. lama jugak untuk kitaorang sampai ke Kem Pacat. almost 7:30am baru sampai Kem Pacat.


Rest jap.. amek gambar then kitaorang teroskan perjalanan.. kalini aku tak jalan dengan Mr. Sweeper sebab takot kang mental plus kaki aku dah slowly rasa krem. rasanya baru 15min aku lepas dari Kem Pacat.. aku rasa nak patah balik sebab kaki aku memang dah tak rasa.. tapi Mr. Sweeper paksa gak soh naik sampai Kem Pengasih.. slowly trek makin mencabar.. mental aku tak berapa koyak cuma kaki aku seriously dah takleh bla. kejap kejap aku benti.. pastu paksa gak memanjat sampai Kem Pengasih. Dekat kol 11 lebih baru aku sampai Kem Pengasih.. sampai aku teros duduk dan makan roti.. muka aku dah biru.. Membe sorang bagi painkiller and hope aku akan ok lepas tu.. lepak jap.. pastu Mr. Sweeper dah nak start begerak tu.. membe sorang neh tadi tanya ngan aku boleh ke tak nak jalan.. aku cakap boleh kot slow slow. bila dia nak make sure yang aku ok. dia tunjuk jari dia ke aku tanya berapa. aku dah jawab ok. lepastu dia tanya aku nampak jari dia stay atau aku nampak begerak.. aku cakap begerak. teros dia soh aku duduk je takyah teroskan untuk ke peak.. melepet la aku kat Kem Pengasih tunggu Mr. Sweeper dengan adik membe neh tadi turun dari puncak. ada dekat sejam lebih aku duduk kat Kem Pengasih.. dengan sejuknya.. hujan lagi. bertambah beku aku rasa.. lepas Mr. Sweeper dah sampai ke Kem Pengasih balik. kitaorang pon turun slow slow. Alhamdulillah masa turun tu slow slow aku rasa kaki aku dah kurang kebas dan laju jela turun hingga ke Kem Pacat.. sampai Kem Pacat.. kitaorang lepak tunggu adik membe neh tadi untuk sampai situ. siap kitaorang makan roti, buat kopi hahhaha

Kat sini jelah kitaorang ada gambar sesama.. kat Kem Pengasih dah beku. nak amek gambar pon tak lalu hahahha

Start bejalan menurun dari Kem Pacat ke Kem Lolo.. mental memang mencabar, kaki takyah cakap la.. trek lecak gila sebab hujan.. pace pon slow sebab adik membe tadi memang dah mental rabak, kaki dah tak kuat.. tapi kitaorang bagi semangat paksa gak dia untuk turun.. Alhamdulillah kol 5pm lebih kitaorang berempat sampai di Kem Lolo. mandi bersihkan badan, baju sume. pegi je ke camp site teros hujan lebat.. mental gak la.. kemas barang dalam hujan. makan jap.. pastu kol 7pm lebih kitaorang gerak turun dari Kem Lolo ke entrance. aku kol 9pm lebih baru sampai entrance sebab memang dah lemau tahap gaban berjalan time hujan.. last sampai bawah kol 10pm lebih.. mandi, bersihkan badan. tuka baju teros g makan..

Trip Ohsem & Mental mencabar kaw kaw hhahha thanks semua especially Mr. Sweeper, Matfi, Amin, Pokcik, ramai lagi la yang banyak tolong aku disaat saat aku weak.. thanks alot.. ok next trip?? hahahahhha


Tiada ulasan: