Selasa, Ogos 26, 2014

Kelebihan Solat Dhuha & Kehebatan Doa Solat Dhuha


Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum w.b.t..
Harini aku nak share sikit ilmu dengan korang.. even aku takde la bagus sangat. tapi tak salah kalau kita sharing ilmu yang kita pelajari kan? sharing is caring aite? so kat bawah neh ada lah sikit cara² dan pengetahuan mengenai solat dhuha..

Aceli aku mula tertarik untuk melakukan masa aku baca terjemahan mengenai solat dhuha.. memang sebelom ni aku jahil bab² agama even dulu aku penah sekolah agama.. maklom la.. masa kecik² baik mengikot perintah.. bila dah membesar.. pengaruh kawan² lebih berkuasa.. hilang la segala ilmu yang aku belaja dulu.. sad me -___-"
Antara ayat² didalam doa dhuha yang membuat aku memula dengar sehingga menitiskan airmata, "Ya Allah, jika rezeki masih di langit, turunkanlah, jika di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh."

Dan seorang daripada kawan aku nama shahril nizam a.k.a gemok a.k.a jebat, yang sebelom ni lebih kurang je nakal sesama dulu dan sekarang alhamdulillah.. sejuk je dada tengok.. dia ada berpesan, "Sya.. rajin lah buat solat dhuha, 2 rakaat pon jadilah.. kemudian kau mengadu lah dengan Allah mintak kehidupan yang baik, murahkan rezeki kau, tetapkan iman kau.. inshaAllah.. Allah tu mendengar sya.. Allah maha mengetahui. tapi kau kena disiplin la.. kena kuatkan iman kau.. jangan skip².. inshaAllah sya.."
Alhamdulillah.. hati aku betul² tersentak dengan pesanan gemok and lepastu.. aku memulakan solat dhuhaku sehinggalah kehari ni.. alhamdulillah.. hati tenang.. and since aku mula buat solat dhuha.. solat 5 waktu aku pon dah mula disiplin.. alhamdulillah.. syukur sangat :')


Berkata Abu Murrah Ath-Tha’ifi r.a. bahwasanya Nabi s.a.w. telah bersabda : Allah telah berfirman:
“Wahai anak Adam! Bersembahyanglah untuk Aku di awal pagi, niscaya Aku akan mencukupimu di akhirnya.”
(Riwayat Ahmad)

Hadis Qudsi ini menganjurkan kita mengerjakan Solat Dhuha yang mana antara faedahnya, Allah Ta’ala memberi jaminan akan melaksanakan segala keperluan-keperluan keduniaan manusia setiap hari.

Antara ibadat sunat yang dianjurkan dan menjadi amalan Rasullullah SAW sendiri ialah solat sunat Dhuha. Banyak hadis-hadis yang mengalakkannya dan menyatakan keutamaannya, antaranya dalam riwayat Abu Hurairah katanya:

“Kekasihku Rasullullah SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan” (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Dalam riwayat yang lain Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :
“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha .” (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.”

Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : “Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.”
(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Dan daripada Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu berkata: “Aku mendengar Rasulullah SAW berkata: “Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas”(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai se-penggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita’khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik.

Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam. Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh ‘Aisyah bermaksud :”Adalah Nabi SAW bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehedakinya.” (Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah)

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda bermaksud :

-Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak 2 rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang lalai daripada mengingati Allah

- Barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak 4 rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat

- Barangsiapa yang menunaikannya sebanyak 6 rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut

- Barangsiapa menunaikanyan sebanyak 8 rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat

- Barang siapa yang menunaikannya sebanyak 12 rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,”
(Riwayat At-Thabarani ).


Cara melaksanakannya

Banyak bahan media cetak yang boleh dirujuk bagi mengetahui cara melakukan solat sunat Dhuha ini merangkumi bacaan-bacaan dalam solat hinggalah dalam sujud dan doa setelah selesai ibadat tersebut.

Cuma secara asas dan mudahnya berdasarkan hadis-hadis Nabi, solat sunat Dhuha ini dilakukan seperti solat-solat lain, cuma bacaan yang dianjurkan Baginda s.a.w. selepas al-Fatihah, menurut hadis yang disampaikan oleh Uqbah bin Amir, ialah surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. (Riwayat al-Hakim)

Kebiasaan yang dilakukan oleh para ulama iaitu pada rakaat pertama dibaca surah Fatihah dan surah Wasy-Syamsi atau surah Al-Kafirun. Manakala rakaat kedua dibaca Al-Fatihah dan surah Ad-Dhuha atau surah Al-Ikhlas.

Namun begitu, perkara (bacaan dalam solat) ini adalah sesuatu yang subjektif dan tidak statik. Maka tidak perlulah hanya terikat dengan kaifiat tertentu dan bacaan tertentu. Apa yang penting, solat tersebut diniatkan dengan betul, syarat-syaratnya dipenuhi dan rukun-rukunnya disempurnakan sebaik-baiknya. Begitu jugalah dengan doa selepas solat tersebut.

SOLAT SUNAT DHUHA

1) Bilangan rakaat : 2 hingga 12 rakaat (2 rakaat 1 salam)
2) Waktu : Pagi anggaran 8.00 pagi hingga 12.30 tengahari
Niatnya:
"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"

Baca doa ini selesai solat


Maksudnya:
Ya ALLAH, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu,
kecantikan itu adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya ALLAH, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.


9 ulasan:

ali kanchan berkata...

Terima kasih :)

Sya Yusof berkata...

sesama.. sharing is caring. hee ;)

Nur Fathin berkata...

salam sis,skrg ni kn waktu syuruk lmbt dlm pkl 7.28 mcm tu.. kalau sy solat dhuha lps waktu syuruk bole ke? dlm 7.40 mcm tu..sbb sy keja,so dtg keja awl dgn harapan dpt bt solat dhuha..before ni syuruk awl dlm pkl 7,so sy solat pkl 7.30..td sy google,baru tawu rupanya kena solat 28mnt slps waktu syuruk..

Sya Yusof berkata...

waalaikumsalam.. dari apa yang saya pernah baca sebelum ni. waktu solat dhuha paling afdal apabila terbitnya matahari dalam pukul 8 mcmtu selepas waktu syuruk sehingga lah teriknya matahari naik meninggi sehingga atas kepala. maknanya dalam pukul 12 macam tu. dan sebenarnya waktu yang tepat adalah bila matahari naik terik tu. saya selalu buat dalam pukul 10.30 sehingga pukul 12 paling lewat. Wallahualam.. saya takla berapa pandai dan arif dlm hal ni. saya cuma berkongsi apa yang saya tahu. jika masih was² awak boleh refer dengan ustazah atau ustaz. jangan segan untuk bertanya. inshaAllah kita akan dapat ilmu yang tepat tentang agama.

Suzila Wati berkata...

Alhamdulillah...insyaallah saya akan cuba lakukan solqt dhuha ini...terima kasih

uwais al qorni berkata...

Terima kasih dan jika ada tambah lagi

kak eila berkata...

Bagus sharing ni.. Semoga bermanfaat dan istiqomah utk kak eila juga..

Eyla Bella berkata...

Amalan solat sunat dhuha...selain mmbuka pintu rezeki ianya juga memberi ketenangan batin...cubalh lakukan setiap hari..

rem2912 berkata...

Terbaik